Societat Ateneu Musical

Apunt històric

 

L'Ateneu Musical de la Vila Joiosa és la societat musical més antiga del municipi i durant moltes dècades, l'única entitat cultural del poble. Al llarg d'aquests noranta anys, l'Ateneu ha estat sempre al servei de la Vila i ha participat en tots els actes culturals, polítics, religiosos i esportius que han marcat la història del municipi.

Va ser fundada l'abril de 1929 i va realitzar el primer acte públic el dia de Reis, el 6 de gener de 1930, sota la direcció de D. Antonio Rodríguez Ortiz, "Mestre Tonico", amb una banda formada per 25 músics.

La guerra va paralitzar les seues activitats que van ser represes tot just acabar el conflicte bèl·lic sota la mateixa direcció. El 1942 es va fer càrrec de la direcció D. Ambrosio Mayans i posteriorment D. Fernando Penella fins a 1960.

És a partir d'aquest any quan es fa càrrec de la direcció D. Francisco Lacalle Blasco, qui es mantindria en el càrrec fins a 1996. Sota la direcció del senyor Lacalle, l'Ateneu viuria el seu període més brillant.

La Banda realitza una gran activitat. Participa en concursos i certàmens, on s'obté sempre les places més destacades, i es crea una carrera d'èxits que s’allargaria fins a 1984, quan, com a colofó ​​a aquest període, l'Ateneu guanya el primer premi de la seua categoria en el VI Certamen de bandes de la Comunitat Valenciana.

Participa al costat de la Coral "Jaume Baldó", ja integrant de l'Ateneu, en els espectacles "Sobre la vida, contra la mort" i "Pel vell camí d'escuma blanca" basats en la música de Lluís Llach, Al Tall ... que al costat d'un altre gran espectacle "El senyor dels anells", Simfonia núm. 1 de Johan de Meij, fan que 1996 i 1997 siguen recordats per aquests èxits, que van omplir de gom a gom el poliesportiu Maisa Lloret de la Vila Joiosa i el parc de l'Aigüera de Benidorm.

El 18 d'abril de 1996, l'Escola de Música de l'Ateneu -on es formen els músics que nodriran la Banda i on s'han format també els nombrosos professionals de les últimes generacions - és inscrita al Registre de la Conselleria d'Educació i Ciència.

Des de setembre de 1996 fins al mateix mes de l'any següent dirigeixen la Banda com a convidats els directors Enrique Muñoz Sancho i Rafael Mullor Grau. Des de 1997 a 2002 va ser dirigida per D. Pedro Salinas Robles, a qui seguiria en Pere Molina i González. El 2007 van dirigir la Banda de l'Ateneu com a directors convidats D. José Ignacio Baeza Blasco, D. Jaume P. Asensi Seva i Rafael Doménech. Des de gener de 2008 fins a juliol de 2011 el director titular ha estat Ramón García i Soler. Des de setembre de 2011 a juliol de 2012, la Banda Simfònica de l'Ateneu comptarà amb tres directors convidats. Entre ells els senyors D. Juan Carlos Máñez Clemente, D. Pedro Salinas Robles i D. Jaume Fornet Ausina. A partir de setembre de 2012 es fa càrrec de la Banda Simfònica D. Juan Carlos Máñez Clemente com a director titular. Finalment, a partir de setembre de 2015 José Ignacio Baeza Blasco és nomenat nou director titular de la Banda Simfònica de la Societat Ateneu Musical de la Vila Joiosa.


Joomla templates by a4joomla