Societat Ateneu Musical

Apunt històric

 

L'Ateneu Musical de la Vila Joiosa és la societat musical més antiga del municipi i durant moltes dècades, l’única entitat cultural del poble. Al llarg d’aquests huitanta anys, l’Ateneu ha estat sempre al servei de la Vila i ha participat en tots els actes culturals, polítics, religiosos i esportius que han marcat la història del municipi.
Va ser fundada en abril de 1929 i va realitzar el primer acte públic el dia de Reis, el 6 de gener de 1930, sota la direcció de D. Antonio Rodríguez Ortiz, “Mestre Tonico”, amb una banda formada per 25 músics.
La guerra va paralitzar-ne activitats que foren represes només acabat el conflicte bèl·lic sota la mateixa direcció. L’any 1942 es va fer càrrec de la direcció D. Ambrosio Mayans i posteriorment D. Fernando Penella fins a 1960.
És a partir d’aquest any quan es fa càrrec de la direcció D. Francisco Lacalle Blasco, qui es mantindria en el càrrec fins a 1996. Sota la direcció del senyor Lacalle, l’Ateneu viuria el seu període més brillant.
La Banda realitza una gran activitat. Participa en concursos i certàmens, on s’obté sempre les places més destacades, i es crea una carrera d’èxits que s’allargaria fins a 1984, quan, com a colofó a aquest període, l’Ateneu guanya el primer premi de la seua categoria en el VI Certamen de Bandes de la Comunitat Valenciana.
Participa junt a la Coral “Jaume Baldó”,  ja integrant de l’Ateneu, en els espectacles “Sobre la vida, contra la mort” i “Pel vell camí d’escuma blanca” basats en la música de Lluís Llach, Al Tall... que junt a un altre supermuntatge “El senyor dels anells”, Simfonia núm. 1 de Johan de Meij, fan que l’any 1996 i 1997 siguen recordats per aquests èxits que ompliren de gom a gom el poliesportiu Maisa Lloret de la Vila Joiosa i el parc de l’Aigüera de Benidorm.
El 18 d’abril de 1996, l’Escola de Música de l’Ateneu –on es formen els músics que nodriran la Banda i on s’han format també els nombrosos professionals de les últimes generacions- és inscrita en el Registre de la Conselleria d’Educació i Ciència.
Des de setembre de 1996 fins al mateix mes de l’any següent dirigeixen la Banda com a invitats els directors D. Enrique Muñoz Sancho i D. Rafael Mullor Grau. Des de 1997 a 2002 fou dirigida per D. Pedro Salinas Robles, a qui seguiria en Pere Molina i González. En 2007 dirigiren la Banda de l’Ateneu com a directors convidats D. José Ignacio Baeza Blasco, en Jaume P. Asensi Seva i Rafael Doménech. Des de gener de 2008 fins a juliol de 2011 el director titular ha estat en Ramon Garcia i Soler. Des de setembre de 2011 a juliol de 2012, la Banda Simfònica de l'Ateneu comptarà amb tres directors convidats. Entre ells els senyors Juan Carlos Máñez Clemente, Pedro Salinas Robles i Jaume Fornet Ausina. Finalment, a partir de setembre de 2012 és fa càrrec de la Banda Simfònica Juan Carlos Máñez Clemente com a nou director tiutlar.


Fitxa Tècnica

 

NOM DE LA SOCIETAT MUSICAL ATENEU MUSICAL
ANY DE FUNDACIÓ 1929
SOCIS 500
DIRECCIÓ C/ PELAI, 3
TELÈFON DE CONTACTE 966850178 / 608744443
CORREU ELECTRÒNIC


SECCIONS:

BANDA SIMFÒNICA DE L’ATENEU MUSICAL
MÚSICS FEDERATS 200
MÚSICS EN PLANTILLA ACTUAL 90
ORQUESTRA DE POLS I PLECTRE DE L’ATENEU MUSICAL
MÚSICS EN PLANTILLA ACTUAL 10
ESCOLA DE MÚSICA DE L’ATENEU MUSICAL
REGISTRADA DES DE L’ANY 1996
ALUMNES 180
Joomla templates by a4joomla